Logg inn

Logg inn på kontoen din

Brukernavn *
Passord *
Husk meg

Nominasjon til Ridder av De niikjære Kremmeres orden

Forslag på Erik Aimar Engebretsen som ”Ridder av De niidkiære Kremmere” under FM#1. Les mer her:
Erik Aimar Engebretsen gikk på 65-kullet ved NHH, og tok sin siste eksamen i 1975. Det innsendte forslaget går ut på å utnevne han til Ridder av De niidkiære Kremmere. Loven om NHHS, paragraf 4 b poengterer følgende om utmerkelsen: ”Ridder av De niidkiære Kremmere kan kun utnevnes til tidligere eller nåværende studenter som har gjort seg særlig fortjent til denne utmerkelse”

Engebretsen var svært engasjert i studentforeningen. Han var en av de få som kombinerte medlemskap i Direksjonsmusikken og Svæveru’, ved å fungere som dirigent for Svæveru’ i perioden 1966-1968 og medlem av Direksjonsmusikken fra 1965-1968. Han var blant annet ansvarlig for kabareten ”Uten en Tråd” høsten 66, og fungerte også som turneleder for nevnte kabaret vinteren 67. Videre var han revysjef for Uken-68 revyen ”Det kan man si”, et fellesprosjekt mellom UiB og NHH. Hans innsats var veldig viktig for at denne revyen også gjestet Oslo og Det Norske Teater samme år.

Av sine medstudenter får han svært gode skussmål, deriblant av Per O. Aukner (Svæverist og Ridder av De niidkiære Kremmere”) som skriver følgende: ”Jeg bekrefter at Erik Aimar bidro helt spesielt til studentmiljøet ved NHH og NHHS utad(..). Han var virkelig en markant personlighet i NHHS-miljøet og fortjener denne heder – selv om det er på etterskudd!”. Aukner er en av mange som stiller seg bak forslaget, og støttes av blant annet Atle Liland (vaktmester NHH 63-09 og Æresmedlem i NHHS) som skriver følgende: ”(...) Hans liv og røre i både DirMus og Svæveru gjorde at han fikk en høy stjerne både av studentene og mange av de ansatte. Alle visste hvem Erik Aimar var, og det med positivt fortegn.”

Engebretsen gjorde mye for studentmiljøet ved NHH i sin studietid. Men han trekkes særlig frem for sitt fremdragende engasjement i tiden etter studiene. Han etablerte Svæveru’ Oldboys på slutten av 80-tallet, og har her deltatt og dirigert på samtlige Uketreff/Svæveru’ jubileer frem til hans død i 2010. Hans livslange engasjement for studentforeningen understrekes ved at han under Svæveru’s 60-års jubileum i Bergen 2010 var svært medvirkende til tross for å være alvorlig syk. Han dirigerte Svæveru’s oldboyskor på fredag før han dirigerte det store felleskoret av Svæverister under den avsluttende fremføringen av ”Hybelvertinnekantaten”. Etter jubileumsmiddagen på Fløyen døde han i sin seng på hotellet natt til søndag.

Det er Arne Storetvedt (66-kullet/Svæverist, formann NHHS høsten 68) som fronter forslaget. Han fremhever noen av Engebretsens meritter på stikkordsform, gjengitt nedenfor. I følge Storetvedt, og et tosifret antall personer som kjenner Engebretsen, er en eventuell utnevnelse svært fortjent.

”Eriks merittliste er stikkordsmessig som følger:
- Krovert på Studenterkroen (UiB/NHH) på Neptun -66.
- Dirigent for Svæveru’ i perioden 66-68. Løftet koret kunstnerisk og satset på en rekke opptredener, - ikke minst eksternt, som gjorde koret og NHH kjent.
- Medlem av Direksjonsmusikken 65-68.
- Ansvarlig for kabareten ”Uten en Tråd” H-66. Sværeru’ var sentral i denne, men også mange andre revyinnslag. Eget kabaretorkester.
- Turneleder til Nord-Norge for overnevnte kabaret vinteren -67, etter å ha skaffet gratis flybilletter fra SAS og avtale med bl.a Forsvarets Velferdstjeneste.
- Deltaker/presseansvarlig for NHHIs verdensrekord (ca. 2.760 km) på sparkesykkel sommeren -67.
- Revysjef/instruktør for UiB/NHHs fellesprosjekt Uken-68 ”Det kan man si”. (Han deltok også som reklamesjef/skuespiller under Uken-66 ”Å ka pøh””)”

Tekst: Ole Morten Kristiansen